Po malonaus vakaro su ugnimi, židinyje ar krosnelėje lieka pelenai, kuriuos galima panaudoti dar kartą. Pelenų panaudojimas –  paskutinė ekologiškoji židinio ar krosnelės kūrenimo malkomis grandis. Tai, kas paimta iš gamtos tarsi vėl grįžta gamtai. Tuo, kad pelenai yra labai vertinga medžiaga, tikėta jau senovės Romos laikais. Masiškai naudoti pelenus, kaip kalio šaltinį, pradėta XVIII a. Rašytiniai šaltiniai liudija, kad Didžioji Britanija buvo viena iš šalių, kuri importavo pelenus laukams tręšti. Savaime suprantama, kad kirsti ir deginti medžius, buvo ne tik per brangus, bet ir gamtos išteklius eikvojantis būdas išgauti kalį, todėl ilgainiui šio metodo buvo atsisakyta.

Tradiciškai pelenai gali būti panaudojami darže tiesiogiai tręšiant arba papildant komposto talpą, taip pat kaip priemonė sraiges ir šliužus išprašyti iš Jūsų mėgstamo gėlyno ar kruopščiai puoselėto daržo. Pelenai, kadangi patys yra iš augalo plačiąja prasme, savyje turi daugiau nei 10 elementų, kurie yra būtini augalams klestėti.  Medienai degant prarandami tik azotas ir siera, kurie virsta garais, bet kalcis, kalis, magnis, kiti elementai pelenuose išlieka. Jeigu kompostuojate, pelenai gali papildyti kompostą vertingais elementais, išlaikyti neutralią aplinką, kuri yra tinkamiausia mikroorganizmams ardyti organines medžiagas.

 

Pelenai taip pat gali būti panaudojami šarminiam skysčiui išgauti. Toks skystis puikiai tinka stiklui (taigi, ir stiklinėms krosnelės durelėms), sidabriniams šaukštams, langams, marmuriniams paviršiams valyti. Tirštesnės konsistencijos pelenų tyrė valo dėmes iš baldų ir drabužių. Pelenai taip pat puikiai neutralizuoja kvapus. Tai praverčia, jeigu turite namuose augintinių, o norint atsikratyti blogo kvapo šaldytuve, tiesiog įdėkite lėkštę su pelenais. Pelenų nemėgsta dauguma vabzdžių, jie ypač tinka nukreipti skruzdėles, peles,  eiti savais keliais, aplenkiant Jūsų namus ar daržą. Pelenų nemėgsta ir drabužių kandys!

 

Pelenų visada gerai turėti, jei reikia užgesinti laužavietę. Tai ypač aktualu vasarą, jeigu norite būti tikri, kad tikrai gerai užgesinote ugnį. Įdomu tai, kad skirtingos rūšies medienos malkos, turi skirtingą kiekį vertingų medžiagų. Kieta mediena, iš kurios lieka tris kartus daugiau pelenų, lyginant su minkšta mediena, turi penkis kartus daugiau elementų. Taigi, daugiau pelenų, daugiau naudingų medžiagų. Artėja šaltasis laikotarpis, kai pradėsime šildytis krosnelėmis ir židiniais. Po šitiek aptartų variantų, kam būtų galima panaudoti pelenus, dabar jau būtų apmaudu tiesiog imti ir išmesti juos, tiesa? Jeigu nuspręsite kaupti pelenus, darykite tai saugiai ir sandariai, geriausia, kibiruose.

Pažymėta kaip:
 
Apie autorių:

Rūta Jasutienė

„Krosnys ir krosnelės“ vadovė, savo gyvenimo būdą pavertusį į verslą, kuris apima prekybą krosnelėmis, židiniais, krosnimis ir kitais su ugnimi susijusiais aksesuarais.