Vasarai pradedant įsisiūbuoti kalbame apie užkandžius – lengvus, šaltus patiekalus be kurių neįsivaizduojamos pertraukėlės tarp pagrindinių valgymų. Pateikiame receptus, kuriems specialiai nereikia iš anksto ruoštis, t. y. nereikia atstovėti ilgiausių eilių prekybos centre penktadienio vakarą nei prie mėsos skyriaus, nei prie kasų. Sūrio ir dešros gabalėlį, batoną ir svogūną tikriausiai rasite ir savo šaldytuve. Greičiausiai dėl kukurūzų burbuolių teks užsukti į  parduotuvę, bet eilių prie tokių dalykų dažniausiai nebūna. Tiesa, vos nepamiršome, kad paprastai užkandžiams reikia gėrimų – čia jau rinkitės pagal gyvenimo būdą ir skonį.

Pagal pomėgius ir nuotaiką tikriausiai nuspręsite kokių – saldžių ar sūrių užkandžių norite. Jei esate mėgėjas ir vienų, ir kitų, nespauskite savęs į kampą. Mes žinome, kaip sunku atsispirti tam, kas ne tik skanu, bet ir nauja ar originaliai patiekta. Nenusiminkite, gamtoje, jeigu aktyviai pramogaujate, maistas virškinasi greičiau, tad kur buvus, kur nebuvus, pilvas ir vėl prie laužo ar grilio kviečia. Be to, vienas iš užkandžių reikalavimų ir yra lengvumas. Na, ir saikas. Jeigu žinote, kada sustoti, tikriausiai vietos skrandyje atsiras ir vieniems, ir kitiems užkandžiams.

 

Jeigu rinktis būtų leista mums, pirmiausia išbandytume tai, kas laiko patikrinta ir patiks ir įtiks išrankiausiam bičiuliui. Mūsų favoritas – tai dalinai įpjautas batonas su bet kokios rūšies mėsos gaminiu ir sūriu. Labai panašu į sumuštinius, bet keptas folijoje ir lauže, batonas įgauna nepaprastą skonį. Tiems, kam patinka svogūnas, siūlytume kepto svieste svogūno receptą. Lengva padaryti, o burnoje tirpte tirpsta. Kiek rečiau mūsuose įprasta kepti kukurūzų burbuoles ir dar apsuktas rūkytos šoninės juostelėmis. Kai kurie žmonės mano, jog saldūs kukurūzai netinka su šonine. Be reikalo, nes kepdama burbuolė praranda savo saldumą.

Užbaigti vakarą galima spragėsiais. Atrodytų, jog gamtoje tai neįmanoma misija. Bet… čia ir vėl gali išgelbėti folija arba bet kuri gilesnė keptuvė. Gerai būtų dangtis, bet jei jo nėra, vėl gi tam galime panaudoti foliją. Na, o jeigu mėgstate visišką komfortą, galite įsigyti specialią keptuvę. Spragėsiai dienai einant į pabaigą gerai tuo, kad kramsnojimas neleis užsnūsti pirmam, taigi, nepraleisite pačių smagiausių akimirkų prie laužo naktį. Jos ypatingos, jei naktis giedra ir žvaigždėta, o Jus supa būrys mylimų ar mėgstamų žmonių. Beje, gardus maistas ir laužo ugnis – vienija ir bus dar smagiau jeigu į užkandžių gaminimą įtraukite ir draugus.

 

 
Apie autorių:

Rūta Jasutienė

„Krosnys ir krosnelės“ vadovė, savo gyvenimo būdą pavertusį į verslą, kuris apima prekybą krosnelėmis, židiniais, krosnimis ir kitais su ugnimi susijusiais aksesuarais.